Mei plasticvrij! Maar hoe dan?
19 mei 2021 

Mei plasticvrij! Maar hoe dan?

Een plasticvrije wereld?

Een wereld zonder wegwerpplastic zou er een stuk duurzamer en mooier uitzien. Daar zijn we helaas nog lang niet, maar dat wil niet zeggen dat we er niet aan kunnen werken. Samen kunnen zorgen dat we minder plastic gebruiken, om zo het plasticafval te verminderen en te zorgen dat de plastic soep in de oceanen niet nog groter wordt.

In België is een groep enthousiaste vrouwen 4 jaar geleden gestart met een bewustwordingscampagne ‘mei plasticvrij’ die zich focust op de strijd tegen wegwerpplastic. Dit vinden wij een geweldig initiatief en haken hier graag bij aan. Daarom geven we je in deze blog 6 tips om per direct je plasticgebruik te verminderen.

1. Koop groente en fruit zonder plastic!

Het smaakt toch net zo goed zónder plastic!? In de meeste supermarkten zijn veel producten verpakt in plastic. Kijk of er een alternatief zonder plastic is. Of ga naar de markt (daar gebruiken ze minder plastic). Breng dan ook even tip 3 in de praktijk!

2. Stop met kauwgom kauwen! 

Wist je dat je, door kauwgom te kauwen, letterlijk op plastic of teer kauwt? Vind je dat geen raar idee? Mischien maar niet meer doen! Zo hoef je ook geen plastic meer weg te gooien. 

3. Neem een herbruikbare tas mee als je boodschappen gaat doen!

Simpel, maar erg effectief. Zo hoef je niet elke keer een plastic tasje te kopen, en weer weg te gooien, en het ziet er ook nog eens leuker uit, in je eigen canvas/katoenen/linnen tas.

4. Gebruik geen plastic rietjes en/of bekertjes meer!

Mocht je graag een rietje gebruiken om frisdrank of limonade te drinken, gebruik dan alleen herbruikbare rietjes. Zo produceren we minder plasticafval. Hetzelfde geldt voor plastic wegwerpbekertjes. Schakel over op glas, herbruikbare bekers of gebruik een bidon.

5. Koop producten in glas in plaats van blik of plastic!

Als je boodschappen doet, probeer dan producten te kiezen die in glas verpakt zijn in plaats van blik of plastic. Dit kan bijvoorbeeld heel goed bij groeten, bonen, olie en sappen. Dit glas is makkelijker te recyclen en dus beter voor het milieu.

6. Raap zwerfafval op!

Kleine moeite, groot plezier! Je bent je mischien niet eens bewust van de hoeveelheid afval op straat, maar kijk eens om je heen en pak op wat je tegenkom. Neem het mee naar huis en scheidt het afval op de goede manier.

 

Deze tips zijn allemaal makkelijk in de praktijk te brengen. Het lijken kleine aanpassingen, maar als we dat allemaal doen dan hebben we samen toch veel impact. En daar is het ons om te doen. Het milieu zal je dankbaar zijn!

Vind je dit leuke tips? Wil je de komende tijd meer tips ontvangen? Schrijf je dan op onze homepage even in met je naam en emailadres. Dan sturen we je regelmatig een aantal tips toe.

Reactie plaatsen