Duuzaam leven is duur! Of toch niet?
17 oktober 2023 

Duuzaam leven is duur! Of toch niet?

In de snel veranderende wereld van vandaag worden we ons (gelukkig) steeds bewuster van de impact die onze keuzes hebben op het milieu. Duurzaamheid is niet langer slechts een trend, maar een noodzaak geworden. Het goede nieuws is dat duurzaamheid niet per se duur hoeft te zijn. Sterker nog, het kan je op de lange termijn zelfs geld besparen. Laten we eens dieper ingaan op het idee dat duurzaamheid niet duur is, maar eerder een investering in een groenere toekomst. In deze blog laten we je graag zien waar je, met een duurzame (kleine) investering, je op de lange termijn geld kan besparen op verschillende vlakken in het huishouden.

Energiegebruik

Investeren in energiebesparende apparaten en technologieën kan aanvankelijk een hogere prijs met zich meebrengen., want deze producten zijn vaak duurder dan energieslurpers. Maar op de lange termijn betalen deze investeringen zichzelf terug door lagere energierekeningen. LED-verlichting, zonnepanelen en geavanceerde thermostaten zijn slechts enkele voorbeelden van duurzame oplossingen die je energieverbruik verminderen en je portemonnee sparen.

Naast dat je kan investeren in duurzamere apparaten en technologieën kun je natuurlijk ook bewuster omgaan met het energieverbruik van je bestaande apparaten:

  1. Schakel apparaten uit: Zet elektronische apparaten volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten staan. Apparaten op stand-by gebruiken nog steeds energie.
  2. Zet de verwarming lager: Draag warme kleding binnenshuis en stel de thermostaat in op een lagere temperatuur. Zelfs één graad lager kan een aanzienlijk verschil maken in energiebesparing.
  3. Maak gebruik van natuurlijk licht: Maak optimaal gebruik van daglicht en verminder de behoefte aan kunstmatige verlichting overdag. Houd gordijnen en jaloezieën open om natuurlijk licht binnen te laten.
  4. Zet apparaten uit tijdens vakanties: Als je op vakantie gaat, schakel dan alle niet-essentiële apparaten uit en trek stekkers uit stopcontacten om sluipverbruik te voorkomen.

Duurzame Mobiliteit: Minder uitgeven aan brandstof

De meeste kilometers leggen we af met de auto (68 procent), op ruime afstand gevolgd door de trein (12 procent) en de fiets (8 procent). Opvallend is dat we ook de auto pakken voor bijna de helft van alle korte afstanden (minder dan 7,5 km). Steeds meer mensen kiezen voor duurzame vormen van mobiliteit, zoals elektrische auto's, fietsen en openbaar vervoer. 

Elektrische voertuigen vereisen minder onderhoud en kosten aanzienlijk minder om te rijden in vergelijking met traditionele brandstofauto's. Bovendien dragen ze bij aan de vermindering van luchtvervuiling en verminderen ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Fietsen is natuurlijk sowieso goedkoper dan het rijden van een auto of het gebruiken van openbaar vervoer, het is namelijk gratis (op aanschaf van je fiets en de periodieke onderhoudsbeurt na, uiteraard). Bijkomend voordeel: het is ook nog eens gezond. 

Het openbaar vervoer is in Nederland helaas niet goedkoop, toch kan het geld besparen. Reis je bijvoorbeeld vaak in het weekend, dan kun je al voor 35 euro in de maand een abonnement afsluiten waarbij je onbeperkt kan reizen met de trein in het weekend. Dit kan alsnog een hoop geld schelen. 

Herbruikbare Producten: Besparen en het milieu sparen

De wegwerpcultuur heeft geleid tot enorme hoeveelheden afval en vervuiling. Door te investeren in herbruikbare producten zoals waterflessen, boodschappentassen en lunchboxen, bespaar je niet alleen geld op de lange termijn, maar verminder je ook de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat. Het is een win-win situatie voor jou en de planeet. Een aantal tips van ons zijn:

  1. Als je naar de (super)markt gaat, wees dan voorbereid met een tas én zakjes voor je producten. Deze boodschappentasjes hebben een natuurlijke kleur, zorgen voor een gemakkelijke luchtcirculatie, hebben een katoenen trekkoord om te voorkomen dat producten eruit vallen en zijn perfect voor het bewaren van voedsel op korte termijn. Een ideale uitkomst! 
  2. Wanneer je restjes voedsel hebt, probeer dan eens foodwraps of vershouddeksels om het eten vers te houden in plaats van het gebruiken van vershoudfolie. Een stuk milieu bewuster en uiteindelijk ook nog goedkoper. De vershouddeksels bijvoorbeeld, gaan een hele tijd mee en hoef je niet weg te gooien. Een rolletje vershoudfolie kost slechts een euro maar zorgt voor een hele hoop afval wat slecht gerecycled kan worden. Voor eenmalig nog geen 8 euro bespaar je enorm veel troep. Ik weet wel wat ik kies… 
  3. Kijk eens in tweedehands winkel of op platforms als Vinted. Daar vind je gemakkelijk tweedehands kleding voor een zacht prijsje. 
  4. Herbruikbare wattenschijfjes zijn ook een ideale uitvinding om je afval berg enorm te verkleinen. Je gebruikt al gauw 2 wattenschijfjes om alle make-up te verwijderen en deze gooi je vervolgens weg. Dit zijn per jaar dus zo’n 730(!) wattenschijfjes die bij het afval belanden. Met onze herbruikbare wattenschijfjes bespaar je, op de gehele levensduur van de deze make-up pads, met 1 set wel 5000 traditionele wattenschijfjes. 

Wassen en Drogen: Dagelijkse sleur die veel bewuster kan

We dragen en wassen allemaal kleding en zoals je misschien wel eens is opgevallen, is wasmiddel best prijzig. We hebben eventjes voor je gerekend en een wasbeurt met huismerk wasmiddel kost al gauw 13 cent per wasbeurt (om het nog niet te hebben over de A-merken waar dit al snel het dubbele kost). Met onze eco wasbal was je voor slechts 1,59 cent per wasbeurt! Na 1000x wassen bespaar je dus zo’n 115 euro. Haal daar de kosten voor 1 wasbal vanaf, bespaar je nog bijna 100 euro door simpelweg een ander alternatief te kiezen. 

Gebruik je ook een droger? Dan kun je met onze drogerballen ook nog een hoop geld besparen. Een droogbeurt kost ongeveer tussen de 30 cent en de 1 euro 80 (afhankelijk van het type wasdroger). Met de drogerballen verkort je de droogtijd met zo’n 35%, waardoor je dus ook 35% energie bespaart in een droogbeurt. Onze drogerballen gaan, net zoals de wasbal, ongeveer 1000 keer mee, wat betekend dat je een hele tijd kan genieten van een kortere droogtijd én zachtere was (lees hier hoe de drogerballen werken). 

Je bespaart met het gebruik van de drogerballen dus tussen de 100 en de 600 euro voor een ‘investering’ van €15,95. Tel uit je winst!

Tot slot

In een notendop, duurzaamheid is een investering in de toekomst. Het kan je helpen geld te besparen, je ecologische voetafdruk te verminderen en dus een positieve impact te hebben op het milieu. Door bewuste keuzes te maken en te investeren in duurzame oplossingen, kunnen we allemaal bijdragen aan een groenere en meer welvarende wereld voor de komende generaties. Duurzaam is niet duur - het is de slimme keuze voor onze planeet en onze portemonnee.

Reactie plaatsen