Feiten en fabels over etherische oliën!
24 mei 2021 

Feiten en fabels over etherische oliën!

Etherische oliën zijn natuurproducten, dat is een feit. Ze worden bijvoorbeeld gewonnen uit planten of bomen. Maar zijn ze dan ook duurzaam en goed voor het milieu? De meeste mensen denken dan ook dat dit dan wel het geval zal zijn, maar helaas is dat vaak een fabel...! 

Laat ons dit uitleggen!

Hoe worden etherische oliën gewonnen?

Er zijn diverse etherische oliën die gewonnen worden uit bomen. Dat klinkt op zich goed. Totdat je je bedenkt dat diverse van deze bomen met uitsterven bedreigd worden! Neem bijvoorbeeld de geur 'oud' (uitgesproken als 'oed'). De olie voor deze geur word gewonnen uit agarhout. Dit is een donkere houtsoort afkomstig uit Zuidoost-Azië die met uitsterven bedreigd word. Dit is onder andere een gevolg van het feit dat het voor de parfumindustrie wordt gebruikt. Daarmee zijn het vaak bedreigde platensoorten en boomsoorten die de hoogste prijs betalen voor een mooi natuurlijk parfum. Klant blij, maar de natuur niet. Kortom, het winnen van etherische oliën uit bedreigde boomsoorten maakt:

  1. Dat de olie zeer kostbaar word! 
  2. Dat de manier waarop deze etherische oliën verkregen worden allerminst duurzaam is!

Als Qualooba denken we dat het niet goed is om alleen maar etherische oliën te gebruiken. De natuur mag niet de dupe worden van onze vraag naar natuurlijke parfumolie! Voor ons voelt het niet goed om planten en bomen hiervoor te laten uitsterven. 

Maar er is meer...

Naast het feit dat etherische oliën vaak dus helemaal niet zo duurzaam zijn, spelen er nog meer gevoeligheden mee:

  • Politieke factoren spelen een rol in de zoektocht naar kwalitatief goede grondstoffen voor o.a. parfum. Sommige ingrediënten zijn alleen maar te vinden in politiek gevoelige gebieden, zoals bijvoorbeeld El Salvador. Het reisadvies voor dat land is negatief doordat er een oorlog gaande is. Hierdoor is het productieproces niet te controleren en is het dus maar zeer de vraag of de oliën daar op een verantwoorde manier geproduceerd worden.
  • Doordat er veel vraag is naar etherische oliën en het aanbod laag blijft schiet de prijs dus omhoog. Schaarste en hoge prijzen vormen een voedingsbodem voor smokkelaars om hier veel geld aan te verdienen.
  • Als de etherische olie gewonnen is, is het nog niet klaar. Denk ook aan de CO2 uitstoot voor de landbouw en het internationale transport. 

Wat is het alternatief?

Het klonk zo mooi, etherische oliën uit de natuur. Is het dat dan wel? Voor diverse etherische oliën geldt dat deze wel duurzaam zijn, maar helaas lang niet allemaal. Is hier dan een alternatief voor? Gelukkig wel!

Het alternatief is een synthetisch parfum. Een synthetisch parfum word geproduceerd in een laboratorium. Het proces is goed te controleren. Het mooie aan dit proces is dat eigenschappen van de parfumolie aangepast kunnen worden om zo te zorgen dat ze minder milieubelastend zijn. Hiermee kunnen kwalitatief goede parfumoliën worden geproduceerd die minder belastend zijn voor het milieu dan de natuurlijke etherische oliën!

Een bijkomend voordeel is ook dat de kwaliteit van een synthetisch parfum constant is. Dat is bij een etherische olie niet het geval, je bent hier afhankelijk van de natuur. Als de gewonnen olie van slechte kwaliteit blijkt te zijn is de kans groot dat deze niet gebruikt gaat worden in de industrie. Maar de olie is dan al geproduceerd, het hout is dan al gewonnen. En dat alles maakt de natuur dan opnieuw tot een verliezer. 

Een voorbeeld - vanille

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de geur vanille. Natuurlijke vanille word gewonnen uit de vanilleboon, welke we voornamelijk in Madagaskar vinden. Hiervoor is veel landbouwgrond nodig. Als we natuurlijke vanille als parfumolie willen kopen, kost dit ongeveer €700,- per liter. Voor zo'n liter parfumolie heb je heel veel vanillestokjes, landbouwgrond en kerosine nodig...

De synthetische versie van deze parfumolie, “vanilline”, word gewonnen uit een olieachtige vloeistof genaamd eugenol, die vervolgens word omgezet in vanilline. Beide soorten parfumolie (de natuurlijke en synthetische) zijn scheikundig gezien niet van elkaar te onderscheiden. Ze hebben dezelfde structuur, functie en geen van beide is slechter voor de gezondheid dan de ander. 

De synthetische vanilline kan overal ter wereld worden geproduceerd, we hoeven het dus niet over grote afstanden internationaal te vervoeren. Dit alles heeft tot gevolg dat een liter synthetische vanilline slechts €7,- per liter kost! Precies hetzelfde product voor een fractie van de prijs en nog duurzamer en beter voor het milieu ook!

Tot slot

Daar waar het kan, zullen we etherische oliën in onze QualooBars gebruiken. Maar alleen als het écht kan én ook verantwoord en duurzaam is! Op het moment dat een synthetische parfumolie duurzamer en milieuvriendelijker is, zullen we die gebruiken.

Bronvermelding: voor de totstandkoming van dit artikel hebben we gebruik gemaakt van een artikel van SmartNose.

Reactie plaatsen