Duurzaam, natuurlijk én goedkoop je huis schoon? Dat doe je zo!
29 mei 2023 

Duurzaam, natuurlijk én goedkoop je huis schoon? Dat doe je zo!

Waarom zou je duurzaam en natuurlijk schoon willen maken?

Tegenwoordig vind je voor elk schoonmaakklusje wel een speciaal ‘handig’ product dat belooft de klus nog beter, sneller en blinkender te klaren. Door al die verschillende goedjes zullen je kastjes uitpuilen, ze zijn allesbehalve milieuvriendelijk en vaak ook nog onnodig. De beste middeltjes gebruikten onze grootouders al: baking soda, groene zeep, citroenzuur en natuurazijn. Deze producten zijn echt alleskunners in het huishouden. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijk, doeltreffend en goedkoop. Wat wil je nog meer?

Wat heb je nodig?

Baking soda en natuurazijn, dat is het enige wat je nodig heb. Het zijn werkelijk twee wondermiddeltjes. Zo kun je baking soda gebruiken om koekjes mee te bakken maar ook om je gootsteen te ontstoppen of je schoenen weer écht wit te maken. Het zelfde geldt voor natuurazijn. Dit middeltje kun je eten bij bijvoorbeeld de boerenkool of als saladedressing maar is ook een top product om te gebruiken als wasverzachter, product om je spiegels of ramen mee op te poetsen of om een vieze wc-pot mee schoon te maken. Kortom, met deze producten kun je op een duurzame manier je huis schoonmaken. Lees snel verder om er achter te komen hoe dat precies werkt en hoe je deze producten kunt gebruiken bij jou thuis.

Natuurazijn, hoe werkt dat?

Dat natuurazijn een wondermiddel is, is niets nieuws. Onze grootouders gebruikten het al, maar eigenlijk gaat het nog veel verder terug. Al in de middeleeuwen gebruikte men azijn in het eten, voor het langer houdbaar maken van voedsel en ook als geneesmiddel.

Azijn ontkalkt, ontvet, doodt bacteriën, verdrijft geurtjes én is milieuvriendelijk. Je kunt je met deze bijzondere eigenschappen wel voorstellen waarom natuurazijn zo’n geweldig schoonmaakmiddel is. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over een zure geur, want het middeltje ruikt niet meer wanneer het is opgedroogd.

Natuurazijn, hoe gebruik je het?

Nu je weet wat azijn doet, laten we je graag zien hoe je het in de praktijk kunnen gebruiken.

  1. Natuurazijn als ontkalker: vul een emmer met gelijke delen water en azijn en breng het aan op kalkaanslag. Laat het een paar uur inwerken, spoel het daarna af met water et voilà je badkamer straalt weer! Omdat natuurazijn goed werkt tegen kalk, kun je ook andere kalkaanslag zoals in de theekoker, het strijkijzer en het koffiezetapparaat er perfect mee schoonmaken en dus ontkalken!
  2. Natuurazijn voor schimmels: schimmels zijn ook niet gek op zuur en daarom kan een plantenspray met natuurazijn ook heel effectief zijn bij beginnende schimmelplekken in bijvoorbeeld je badkamer.
  3. Natuurazijn voor schone ramen: ook om je ramen schoon te maken heb je geen sterk en chemisch schoonmaakmiddel nodig. Maak simpelweg een mengsel van een deel natuurazijn en drie delen water en veeg de ramen schoon met een spons. Spoel het daarna af met water en veeg het droog met een schone doek. Schone ramen gegarandeerd!
  4. Natuurazijn voor een schone keuken: maak een mengsel van gelijke delen water en natuurazijn, doe er eventueel nog wat sap van een citroen of een paar druppels etherische olie bij en je hebt de perfecte allesreiniger voor het schoonmaken van je aanrecht, gootsteen, oven, magnetron, keukenkastjes en koelkast. Veeg alles af met een droge schone doek en de keuken is weer schoon. Door de toevoeging van citroen of etherische olie ruikt het ook nog eens lekker fris.

Baking soda, hoe werkt dat?

Baking soda is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Baking soda is een multifunctioneel product voor gebruik in en om het huis. Je kunt er onder andere mee bakken en je kunt er goed mee schoonmaken. Het ontkalkt en gaat vieze geurtjes goed tegen! Weer een topproduct om op een natuurlijke manier schoon te maken.

Wel een kleine disclaimer: in combinatie met aluminium, hout, marmer of andere poreuze gesteenten moet je erg voorzichtig zijn met het gebruik van baking soda. Met die oppervlakken gaat het echt niet samen, het beschadigt dan het oppervlak zelfs.

Baking soda, hoe gebruik je het?

Nu je ook weet wat baking soda doet, vertellen we je graag hoe je het in de praktijk kunnen gebruiken.

  1. Baking soda in de badkamer: baking soda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje baking soda op een natte spons of doekje te strooien. Even boenen en dan goed naspoelen met water en droogwrijven.
  2. Baking soda tegen schimmel: net als natuurazijn is baking soda bijzonder effectief voor het bestrijden van schimmel. Maak een papje van baking soda en een scheut water en smeer de pasta met een spons of doekje op de voegen. Laat tien minuten intrekken en maak de voegen schoon met een oude tandenborstel, dan recycle je deze ook weer eens! Dubbel duurzaam 😉
  3. Baking soda (en natuurazijn) tegen aangekoekte pannen: breng een koekenpan met een deel water en een deel natuurazijn aan de kook en laat het vijf tot tien minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur, spoel ‘m schoon en schrob daarna voorzichtig de pan schoon met een zacht sponsje en baking soda. Zelfs de pannen met het meest hardnekkige vuil hebben wij hiermee schoon gekregen.
  4. Baking soda tegen de vieze geurtjes: strooi het op de bodem van je prullenbak en vieze luchtjes verdwijnen op magische wijze. Een oude krant op de bodem van je prullenbak kan hierbij trouwens ook heel goed helpen. Ook kun je baking soda gebruiken om de vieze luchtjes uit de vacht van een hond of kat te verwijderen door het dier te borstelen met een beetje baking soda op de borstel.
  5. Baking soda voor de vieze snijplank: haal geurtjes uit een snijplank door er wat baking soda op te strooien. Even goed schrobben en afspoelen.

Als je dit zo leest zal je niet verbaast zijn dat wij erg enthousiast zijn over het gebruik van baking soda en natuurazijn om je huis mee schoon te houden. Er zijn nog veel meer werkingen van beide producten maar dan zou deze blog een boek worden. Dat willen we je niet aandoen. Google eens over nog meer manieren om deze twee wondermiddeltjes te gebruiken en je zult niet teleurgesteld worden!

Reactie plaatsen