SLES en SLS, waarom we ze niet gebruiken!

SLES en SLS, waarom we ze niet gebruiken!

Veel zepen bevatten SLS en SLES. We horen er veel over, maar wat zijn het nu eigenlijk, waarom worden ze gebruikt en waarom is dat niet goed? Veel vragen over deze ingrediënten, dus de hoogste tijd voor een artikel hierover.

SLS en SLES, wat zijn het?

SLS staat voor Sodium Lauryl Sulphate, het is een detergent (reiniger) die in staat is om vet en ander vuil uit onze haren te wassen. SLS bevat sulfaten die ervoor zorgen dat de zeep heerlijk gaat schuimen. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat (SLES).

Waarom worden ze gebruikt?

Zoals hierboven al kort beschreven, zijn SLS- en SLES-reinigers om onder andere vetten te verwijderen. Bijkomend voordeel is dat ze voor veel schuim zorgen. Heel lekker al dat schuim, maar het schuim reinigt niet, het is er alleen voor het gevoel, voor de beleving. SLS wordt bijvoorbeeld veel toegepast in wasmiddelen om auto's te poetsen. Dit voorbeeld toont aan hoe krachtig deze middelen zijn.

Vroeger, vóór de tweede wereldoorlog, waren er nog geen luxe oliën beschikbaar. Zeep werd toen door huisvrouwen zelf gemaakt. Hiervoor gebruikten ze onder andere slachtafval, zoals talg en reuzel van varkens. Toen er echter na de oorlog een tekort aan voedsel, en dus ook slachtafval, was, moest men op zoek naar nieuwe ingrediënten om zeep te maken. Toen zijn de detergenten uitgevonden die we nu kennen als SLS, SLES en SCS. Deze detergenten zijn zeer goedkoop te produceren, het is minder tijdrovend en dus aantrekkelijk om in grote hoeveelheden te gebruiken door fabrikanten. Het reinigt goed, het schuimt heel erg en geeft dus een goede beleving aan de gebruikers.

Waarom is het niet goed om SLS en SLES te gebruiken?

Tegenwoordig liggen SLS en SLES erg onder vuur. Dit omdat ze een zeer uitdrogend en irriterend effect hebben op je huid en haar. Want buiten de talg en vuil lossen deze ingrediënten ook de natuurlijke huidvetten op. Hierdoor kan onze huid gaan irriteren en kunnen we last krijgen van een droge, pijnlijke, schilferende en barstende huid. Ook kunnen er puisten en vlekken ontstaan. De industrie probeert dat dan tegen te gaan door weer extra, ook niet-natuurlijke, ingrediënten toe te voegen.

Veel mensen lopen rond met onverklaarbare huidklachten, maar leggen geen link met de dagelijkse verzorgingsproducten. Als je naar alle losse producten kijkt, dan voldoen de fabrikanten aan de maximale hoeveelheid SLS en SLES die ze mogen toevoegen, maar omdat het in zo veel producten zit, kun je aan het einde van de dag toch te veel van deze ingrediënten gebruikt hebben. Het zit in shampoo, zeep, verzorgingsproducten make up, tandpasta, noem maar op.

Wij gebruiken geen SLS en SLES!

Hopelijk hebben we je kunnen uitleggen wat SLS en SLES nu voor ingrediënten zijn en waar ze voor gebruikt worden. Door de (mogelijke) nadelen hebben wij besloten dat we geen producten willen verkopen waar SLS en SLES in opgenomen zijn. Wellicht schuimen onze zepen dan iets minder, maar ze zijn wel veel beter voor je huid. Als je onze QualooBars gaat gebruiken zal je huid gezonder en rustiger worden. Ofwel: zeep zoals zeep bedoeld is!


Reactie plaatsen