Flexitariër? Ik?

Het is al weer een paar maanden geleden dat ik samen met een aantal goede vrienden had afgesproken om een week lang volledig vegetarisch te eten (een zogenaamde challenge). Ik zal maar eerlijk zijn, ik zag hier best tegenop. Want ook al eet ik niet veel vlees, ik vind het toch wel erg lekker. Wellicht herken je dat wel. Het is niet erg om eens wat minder of geen vlees te eten, maar je eet het toch graag. Het lijkt wel of het er gewoon bijhoort. De challenge zorgde ervoor dat ik hier meer over ben gaan nadenken. 

Wat bleek? Het viel me enorm mee! Na eerst een aantal vega-varianten van burgers en shoarma te hebben geprobeerd, ging ik ook andere gerechten proberen. Nu ben ik nu helemaal om, dit tot verbazing van mezelf! Het blijkt dat ik heel goed zonder vlees kan, ik mis het niet. Het is eigenlijk heel makkelijk om te proberen. Enne, niet geschoten is altijd mis. 

Ik eet nog steeds af en toe vlees of vis, maar wel veel minder. Ik noem mezelf geen vegetariër, maar ik denk dat ik een flexitariër ben. Een begrip dat steeds meer aan het inburgeren is. Ik ben blij en trots dat ik nu veel minder vlees eet! Aan de eettafel leverde dit veel gespreksstof en diverse grappen op, maar intussen doet iedereen thuis mee. En weet je, minder vlees en/of vis eten is om diverse redenen heel goed voor het milieu. Want wist je dat...

  • … het produceren van vlees is goed voor zo’n 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van het voedsel van een gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n impact op het klimaat omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat, én vaak ook voor je portemonnee!
  • … vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomt? Voor veganisten is het dus soms even wat B12 tabletten slikken geblazen. B12 heb je namelijk nodig voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van je zenuwstelsel. Eet je wel zuivel? Goed nieuws voor die B12 inname! 
  • … het percentage mensen dat (vrijwel) nooit vlees eet is 4 tot 6%, wat bij 17 miljoen Nederlanders neerkomt op ruim 850.000 mensen. Dit aantal is wel stijgende en gebaseerd op onderzoeken van onder andere het RIVM, het Landbouw Economisch Instituut, Natuur en Milieu, het Voedingscentrum en Milieu Centraal.
  • … steeds meer mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten.
  • ... wij als consumenten de grootste verspillers van voedsel zijn? Gemiddeld verspilt 1 persoon 34 kilo aan vast voedsel (inclusief vlees en vis) per jaar. Daarmee gooi je voor ongeveer €120,- aan voedsel weg! Zonder van het geld, maar zonde van het voedsel. Voedsel dat, als jij en ik het niet hadden gekocht en weggegooid, die iemand anders gekocht en opgegeten had kunnen worden...
  • ... een kwart (25%) van het wereldwijd verspilde voedsel genoeg zou moeten zijn om alle 795 miljoen mensen die honger lijden op deze wereld van eten te voorzien?

Gebaseerd op mijn ervaringen hebben we de afgelopen tijd al een aantal posts geplaats over vegetarisch eten. Nu was het tijd voor een blog om over mijn ervaringen te schrijven en een aantal feitjes met je te delen. Hopelijk heb je dit alles met plezier gelezen. 

Als afsluiter heb ik enkele lekkere vegetarische recepten verzameld (ik heb ze allemaal geprobeerd) die ik graag met je wil delen: 

Wellicht inspireert dit alles jou om ook vaker vlees en/of vis te laten staan. Voel je vrij om een reactie onder deze blog te plaatsen. Ik ben nieuwsgierig om dit allemaal te lezen. 

Eet smakelijk,
Emma