7 tips om minder voedsel te verspillen!

Het overkomt ons allemaal, dat we voedsel weggooien. Dat is natuurlijk erg zonde. Helemaal als je je beseft dat wij als consument de grootste verspillers van voedsel zijn. Gemiddeld verspilt 1 persoon 34 kilo aan vast voedsel per jaar! Daarmee gooi je voor ongeveer €120,- aan voedsel weg. Zonde van het geld, maar ook zonde van het voedsel! Voedsel dat, als jij en ik het niet hadden gekocht en weggegooid, door iemand anders gekocht en opgegeten had kunnen worden...

Al ons eten en drinken is met aandacht en energie geproduceerd. Door geen eten te verspillen, leveren we een grote bijdrage aan het klimaat. Want voedsel dat niet gebruikt wordt, hoeft ook niet geproduceerd te worden.

Met de volgende 7 tips zorg je direct voor minder verspilling van voedsel:

1. Check je voorraad voordat je boodschappen gaat doen.
Kijk eerst even wat je nog in je kastjes en/of koelkast hebt staan. Zitten daar spullen bij die snel opmoeten? Gebruik die dan eerst. Je zou je ook aan kunnen wennen om de spullen die als eerste op moeten, vooraan te zetten, of op een aparte plank. Zo heb je goed inzicht. 

2. Let op de houdbaarheid.
Gebruik je zintuigen goed bij producten met een 'tenminste houdbaar tot'-datum. Meestal kun je producten na deze datum nog prima gebruiken. Heb je producten met een 'te gebruiken tot'-datum? Wees dan voorzichtig. Eet deze producten liever op vóór deze datum of vries ze in om ze op een later moment alsnog te gebruiken.

3. Maak een planning en een boodschappenlijstje
Waarschijnlijk herken je de vraag wel: 'Wat eten we vandaag?' Wij hebben ons thuis aangewend om elke week een weekmenu samen te stellen en op basis hiervan een boodschappenlijstje te maken. Zo koop je precies wat je nodig hebt, doe je veel gerichter boodschappen en haal je dus minder "onnodige" producten in huis. 

4. Kook op maat.
Probeer te voorkomen dat je te veel eten kookt en dat na de maaltijd weggooit. Mocht je toch eten overhouden, koel het dan snel terug en bewaar het in de vriezer. Zo kunje 1x in de zoveel tijd 'a la carte' eten vanuit de vriezer.

5. Bewaar eten op de juiste manier.
Let goed op hoe je producten het beste kunt bewaren, niet alles hoeft in de koelkast. Kijk eens op de website van het voedingscentrum voor tips hoe je producten het beste kunt bewaren.

6. Zet je koelkast op 4 graden.
Het is helemaal niet nodig om je koelkast heel koud te zetten, daarmee blijven de etenswaren niet langer goed. Het is ook nog eens zonde van de energie.  Een temperatuur van 4 graden is de ideale temperatuur om voedsel te bewaren, dan groeien bacteriën nauwelijks. 

7. Wees creatief met restjes.
Vaak kun je met restjes nog heel goed een lekker en verrassend gerecht in elkaar draaien. Je moet mischien wel wat creatiever zijn, maar dat is toch niet zo erg? Kijk eens op de website van het voedingscentrum voor lekkere gerechten.

Zo kun je bijvoorbeeld overgebleven brood nog prima gebruiken door het te roosteren of er een tosti mee te maken. Je kunt het oude brood ook eerst even invriezen om het op een later moment alsnog te gebruiken. 


Kijk ook eens op de website ' Samen tegen voedselverspilling'. Daar vindt je veel informatie en tips om het verspillen van voedsel tegen te gaan.